2021.02.22. Mi is az a “steampunk”?

Mi is az a “steampunk”?

Bár sokan vagyunk, akik rajongva szeretjük ezt a stílust, be kell látni, hogy a nagy többség a szó hallatán nem nagyon tudja, hogy mire is gondoljon. Ezért most mesélek kicsit a témáról, hiszen nemcsak hogy magának a steampunk művészetnek is több ága van, de még felbukkan velük összefüggésben a cyberpunk is. Szóval öntsünk tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg, hogy valójában melyik mit takar!

A steampunk (ejtsd: sztímpánk) nagyjából a ’80-as évek végétől hódít. Érdekessége, hogy egy sosem volt világba vágyódik vissza, egy olyan idealizált időszakot mutat be, ami valójában sosem létezett. Ez az álviktoriánus világ nem egy valós történelmi korszak, inkább egy olyan kor, ami akár lehetett volna, de nem lett. 🙂 Az ipari forradalom előtti gőz hajtotta világra utal a szóban a „steam”, vagyis gőz szó. A „punk” szó utal a lázadásra, az ellenállásra a mai korral, a műanyaggal, elektromossággal szemben.

A steampunknak két fontos ága van: a nosztalgikus és a melankolikus vonal. Bár mindkettőben erősen jelen vannak a steampunk fő jellegzetességei (pl. fogaskerekek, régi szerkezetek, viktoriánus díszítőelemek, fémes, műanyagmentes világ, kulcsok, lakatok, fémcsövek, csavarkulcsok stb.), de hangulatában nagyon is eltérnek egymástól.

Míg a nosztalgikus steampunk egy idealizált viktoriánus korszakba nyúl vissza, és azt mutatja be, hogy a technológia az ember barátja, a jólét alapja, addig a melankolikus steampunk egy jóval sötétebb világot vizionál, melyben a gépek az emberek ellenségei, amelyek túlnőttek teremtőiken, és hatalmukba kerítették a létezést.

A steampunk jellegzetes színei az óarany, réz, bronz, antik ezüst vagy akár a rozsda is. Az öltözködésben megjelenő elemek olyan sosemvolt divatot mutatnak be, mely a viktoriánus korból származó jövőre vetített fantáziavilágot idézi meg. Akkoriban így képzelték el a jövőt, mi pedig most ez után az érdekes, különleges világ után vágyódunk. A steampunk szerintem egyfajta egyensúlyozás az idősíkok és párhuzamos valóságok között.

A steampunk stílust korábban a cyberpunk egy ágának tekintették, de hamar önálló irányzattá alakult. A cyberpunk egy futurisztikus, meglehetősen sötét képi világ, ahol a neonfény és a fegyverek szinte állandó elemek. Erőt sugároz, de folyamatos harcot is. Egy olyan jövőképet sugall, ahol senki sincs biztonságban, ahol ébernek és erősnek kell lenni, ahol a technika fejlődése a fegyverkezésre is nagy hatással van.

A steampunk ennél jóval békésebb, már-már romantikusnak ható stílus, így sokkal közelebb áll hozzám. Különösen szeretem benne, hogy a fémes, gépek uralta világba mindig bele lehet csempészni egy kis emberit. Sokan ha gépekre gondolnak, nagy, robosztus dolgok jutnak az eszükbe, hideg és élettelen világ, de a steampunk ebben is egyensúlyt tud teremteni. Az óraműre hasonlító fogaskerék-csoportok sokkal inkább sugallnak finomságot, sőt, akár kifinomultságot is. Nosztalgikus képi világa elvarázsolja, elringatja a lelkünket. Nem véletlen, hogy olyan sokan szeretjük képen, naplón, füzeten, ékszeren… vagy szinte bárhol, ahol összetalálkozunk vele. ❤

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük