2021.03.10. A művészet célja

A művészet célja

A nyitóoldalon is olvashatod kedvenc Arisztotelész idézetemet: “A művészet célja nem a dolgok külsejének, hanem belső jelentésüknek az ábrázolása.” Ha csak arra lennénk kíváncsiak, hogy hogy néz ki valami vagy valaki, elég egy felületes fotó. Ha az érdekel, hogy vajon milyen az a dolog vagy az a személy igazából, akkor már szükség lesz egy nagyon jó fotósra, aki a benne rejlő szépséget kicsit ki tudja emelni. Ahhoz azonban, hogy az igazi önvalóját, a lényegét, a LÉNYÉT megmutassuk, már művészet kell.

Amikor a kutyádról készítek képet, nemcsak fotókat kérek, hanem történeteket, hogy kicsit megismerhessem őt. Szeretem tudni, hogy mi a kedvenc játéka, mit szeret leginkább csinálni, lustálkodós vagy nagyon is aktív, kirándulós, felfedezős, bandázós, vagy inkább magányos farkas? Ha ezeket elmeséled nekem, akkor már úgy tudok hozzákezdeni az alkotáshoz, hogy egy kicsit hangolódtam, kicsit elmélyültem a személyiségében, és elkezdem érezni azt a szeretetet, amivel Te gondolsz a kutyádra. Mire elkészül a steampunk képe a kis kedvencednek, biztos lehetsz benne, hogy már én is imádom a kutyádat, mert annyira a Te szemeddel látom őt, hogy óhatatlanul mindig az a vége, hogy beleszeretek a modellbe. 😀

Müller Péter mondta, hogy “A nő tudja, hogy igazi arca nem a festetlen, az elhanyagolt, hanem az, amikor ‘megcsinálja’ magát; amikor külsejét gondosan a belsejéhez hangolja. Ez nem másoknak, hanem elsősorban önmagának szól.” Szeretem ezt a gondolatot, mert nagyon igaznak érzem. A képeknél is azt érzem, hogy többről kell szólnia, mint egyszerűen egy ‘élethű’ emlék. Legyen ez valami olyasmi, amire ahányszor csak ránézel, megelevenedik minden közös pillanat, az együttlét öröme, emlékek ezrei öleljék át a lelked azonnal.

A saját kutyánkról készült kép is ilyen nekem. Ha ránézek, elmosolyodom mindig, mert az jut eszembe, hogy igen, Lana tényleg pont így szokott ülni, ilyen kis figyelmes, várakozó fejjel, fürkészve az őt körülvevő világot. Szerencsére ő még velünk van, és ilyenkor van lehetőségem jól megszeretgetni.

Megvan a helye a fotóknak, megvan a helye a művészetnek is. Hiszem, hogy érdemes olyan emléket állítanunk szeretteinknek, amelyek többet mondanak róla, mint egy fotó. Az eddigi visszajelzések alapján úgy gondolom, hogy ezzel sokan vagyunk így… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük