2021.03.13. Hány éves ember lenne a kutyád?

Hány éves ember lenne a kutyád?

Emlékszem, kiskoromban csodálkoztam azon, hogy egy 10 éves kutyára már azt mondják, hogy öreg. Hogy lenne öreg, mikor még csak 10 éves? Én sem leszek öreg annyi idősen, akkor a kutyára miért mondják? Persze aztán kiderült számomra, hogy a kutyák korántsem élnek olyan hosszú életet, mint az emberek, és egészen más ütemben változik a fejlődésük, koruk, mint nekünk. Bár akkoriban még makacsul tartotta magát az a hitrendszer, hogy egy kutyaév 7 emberévnek felel meg, ezért a barátnőmmel folyton a hetes szorzótáblát hívtuk segítségül a kormeghatározáshoz – most már tudom, hogy teljesen alaptalanul.

Egy kutya esetében sokkal több tényező játszik szerepet, mert nem ugyanolyan szakaszai vannak az életüknek, mint a miénknek. Mi sokkal tovább vagyunk gyámoltalan, segítségre szoruló lények születésünk után, máshová esik a kamaszkorunk, a fiatal felnőttkorunk, máskor kezdünk megöregedni, és máskor fáradunk bele a földi létbe. A kutya születése után 3 hónappal már virgonc, önálló kis lény. Hol van ehhez képest egy 3 hónapos bébi? Még bőven az anyukája kezében! Ráadásul a számításnál azt is figyelembe kell venni, hogy a kutya milyen fajta, mekkora súlya van. Egy mini kutyus egészen más ütemben fejlődik, mint egy óriás fajta, és bármekkora ebről van szó, leszögezhetjük, hogy nem ugyanannyit öregednek minden évben. Kicsit bonyolultnak tűnhet, hogy akkor hogyan számolhatjuk ki kedvencünk emberi életkorát, de van erre egy jó kis táblázat, ami ha nem is tűpontosan, de hozzávetőlegesen segít megsaccolni, hogy kiskamasszal, középkorú úrral, esetleg idős nénikével van-e dolgunk. 🙂

Hány éves ember lenne a kutyád?

Én gyorsan meg is néztem, hogy a táblázat szerint Lana egy 22 éves nőci, és egyébként a viselkedése alá is támasztja ezt. Már nem olyan hebrencs, mint korábban, de még energikus, játékos, fiatalos. A Te kutyád hány éves ember lenne?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük